fbpx

3 tips om grip te krijgen op je eetmomenten

Hoe vaak moet ik nu eigenlijk eten of drinken per dag om een gezond voedingspatroon te hebben?

Dit is ook weer zo’n onderwerp waar de meningen zeer over uiteen lopen. Net als bij bijna alles in het leven ;). In dit artikel wil ik proberen duidelijkheid te geven in het aantal keer per dag dat je zou kunnen eten en drinken.

Sommige mensen kunnen de hele dag door eten en drinken wat ze willen zonder een grammetje aan te komen. Helaas geldt dit niet voor de meeste van ons. Wij zouden tonnetje rond worden en er ook gewoon een vervelend gevoel aan over houden. Dat is ook gelijk ook het lastigste en het belangrijkste: Ieder mens is uniek. En omdat wij zulke ingewikkelde chemische fabriekjes zijn heeft ook iedereen haar eigen optimale leefpatroon.

Het gaat er vooral om dat je jouw eigen lijf leert kennen en een leefstijl ontwikkelt die goed voelt voor jou en waar jij resultaten mee behaalt. Dat gaat natuurlijk niet in een paar dagen, daar kan je beter langer de tijd voor nemen. Dan is de kans ook veel groter dat het een blijvende verandering oplevert.

Voedingsdagboek

Wanneer je van plan bent je voedingsgewoonte onder het licht te nemen en te veranderen is het handig om een dag of 3 een voedingsdagboek bij te houden. Noteer wat je eet, de tijdstippen dat je eet, de hoeveelheden en het gevoel dat je had toen je ging eten. Zat je eigenlijk nog vol of had je al een behoorlijk leeg gevoel? Is dit voor iedere maaltijd hetzelfde? Hoe voel je je ’s ochtends als je net je bed uit komt? Neem je een tussendoortje? Is het echte honger of meer emotionele honger?

Na een aantal dagen voel je steeds beter aan hoe jouw lijf werkt. Nu is het tijd om te kijken wat je wil. Gaat het goed of wil je iets veranderen?

3 tips om grip te krijgen op je eetmomenten

Tip 1 Sla het ontbijt nooit over

Deze maaltijd heb je nodig om jouw inwendige fabriek weer op te starten na een lange nacht. In onze slaap gaat ons lijf door met leven. Er zijn verschillende processen gaande waardoor je uitrust en herstelt, zodat je de volgende dag er weer vol tegenaan kunt. Het ontbijt is dan ook de belangrijkste maaltijd om de dag mee te beginnen er ervoor te zorgen dat de motor blijft lopen. Voor mij zorgt het er ook voor dat ik in de loop van de dag veel minder snackmomenten in hoef te bouwen en mij lange tijd energiek voel. Hierdoor vind ik het veel makkelijker om ’s avonds voor een handje noten of een paar olijven te kiezen en de zak chips in de kast te laten liggen.

Beperk het gebruik van kant-en-klare producten zoveel mogelijk. Van sommige producten krijg je alleen maar honger. Als je veel suikerhoudende producten eet en drinkt dan schreeuwt jouw lijf na korte tijd alweer om een nieuwe portie. Wanneer je een volkoren boterham eet met hartig beleg of een stuk fruit met een handje ongezouten noten heb je daar veel langer plezier van.

Tip 2 Wat is de beste portiegrootte

Wat heb je uit je voedingsdagboek kunnen halen? Heb je honger vlak voor de volgende maaltijd of eet je omdat de klok zegt dat het etenstijd is? Wanneer heb jij een dip? Komt die iedere dag op ongeveer hetzelfde moment? Ga je van tafel met een goed gevoel en voel je dat je teveel hebt gegeten?

Kijk eens naar de verhouding groente, vlees en rijst/aardappelen/pasta op je bord. Het mooiste zou het zijn als het voor de helft gevuld is met groente. Zo weet je zeker dat je voldoende groente binnen krijgt. Aan vlees en rijst/aardappelen/pasta heb je eerder genoeg dan je denkt. Als je vindt dat je meer groente zou willen eten, maar je vindt dit lastig dan zou je iedere week een klein beetje meer hiervan op kunnen scheppen en een beetje minder van de andere dingen totdat je tevreden bent.

Tip 3 En hoe vaak moet je dan eigenlijk eten en/of drinken?

De tandarts adviseert om maximaal 7 eet en/of drinkmomenten te hebben, zodat je tanden tussendoor tijd hebben om te herstellen van de zuuraanval die alles wat je in je mond stopt is.

Ook voor jouw gezondheid is dat een mooie leidraad. Kies voor 3 hoofdmaaltijden verspreid over de dag, ontbijt, lunch en avondmaaltijd en neem 3 keer een gezond tussendoortje. Door deze regelmaat is het voor jouw lichaam duidelijk wanneer er weer energie bij komt en zal het veel minder de behoefte hebben om reserves op te slaan. Deze reserves zijn ongewenst aangezien dat in de vorm van vet gebeurt en natuurlijk altijd op plaatsen waar je dit niet wilt. Daarnaast is het lastig er weer vanaf te komen. Door de regelmaat kan je langzaam eens kijken of je jouw porties iets kunt verkleinen. Dit betekent dat je weer goed naar je lijf gaat luisteren en opnieuw in je voedingsdagboek noteert of je echt honger hebt of eet omdat het etenstijd is. Is dit laatste het geval dat zou je best een boterham minder kunnen eten of een aardappel minder op kunnen scheppen.

En als laatste: Wees niet te streng voor jezelf. Zoals al gezegd met kleine stapjes die goed vol te houden zijn is de kans veel groter dat het je op de lange termijn een gezond voedingspatroon oplevert met voldoende energie en een gezond gewicht.

Heb je behoefte aan meer duidelijkheid of wil je meer weten over mijn werkwijze en over de mogelijkheden om jouw voedingspatroon te doorgronden en te veranderen, kijk dan op mijn site //www.voedingcentraal.nl en neem contact met mij op. Je mag dit E-zine ook delen met andere vrouwen die hun VoedingCentraal willen zetten. Wil je dan vragen of ze zichzelf aan willen melden voor de nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *