fbpx

Wees niet te streng voor jezelf

doorVoedingMarleen

Wees niet te streng voor jezelf

Zoals mijn motto al zegt: Wees niet te streng voor jezelf.

Deze keer begin ik aan het einde. Normaal gesproken eindig ik mijn blog met deze zin, maar het lijkt me ook handig dat motto eens verder toe te lichten.

Waarom zou je streng zijn voor jezelf? Wat levert het je op?

Ook ik heb het weleens geprobeerd. Een tijdje heel streng voor mezelf zijn en niets mogen. Ik hield het maar kort vol. Er is altijd wel iets dat je afleidt en er voor zorgt dat het onmogelijk is om de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt vol te houden. Het is toch veel leuker om in te gaan op de uitnodiging  van je vriendin om samen ergens te gaan lunchen dan om je strikt aan je zelf opgelegde regels te houden. Wat houd je tegen? Er begint in je hoofd van alles te gebeuren. Het lijkt wel een bokswedstrijd.

Ik zie dan twee beren met bokshandschoenen voor me die een beetje op elkaar in staan te meppen. Laatst las ik een mooie uitspraak van ‘Omdenken’ die hier heel mooi bij aan sluit:

Beer op de weg? Give him a hug!

Dat geeft een veel mooier beeld in mijn hoofd. Ik laat die 2 boksende beren elkaar een knuffel geven. Of even terug naar de vriendin die vraagt of ik mee ga lunchen. Ok, ik ga met je mee en ik kijk op de kaart of ik een zo gezond mogelijke keuze kan maken. En ook de dag voor het uitstapje kies ik gezonder en ook de dag erna let ik extra op wat ik eet. Hiermee geef ik mezelf de ruimte om te spelen met de afspraken die ik met mezelf maak, zonder gelijk het gevoel te hebben dat ik alles vergooi en dat het nooit meer goed komt met mij en mijn veranderende voedingspatroon.

Tip 1 Neem kleine stapjes

Met kleine stapjes die goed vol te houden zijn is de kans veel groter dat het je op lange termijn een gezond leefpatroon opbouwt met voldoende energie en een gezond gewicht.

Waar ga je deze week extra op letten? Meer water drinken? Meer groenten opscheppen?

Tip 2 Neem de tijd

Als je al jaren een minder gezond voedingspatroon hebt kan je niet verwachten dat je in een week al deze ingesleten patronen hebt veranderd. Neem de tijd en pak het stapje voor stapje aan en met één verandering tegelijkertijd. Kijk na 2 weken hoever je gekomen bent en pas de volgende verandering toe. Doe ook dit een week of twee en ga dan weer verder.

Tip 3 Bekijk het eens van de andere kant

Draai het eens om. Sta aan het einde van iedere dag eens een paar minuten stil bij wat er vandaag allemaal goed gegaan is.  en schrijf dit op. Afgelopen week had ik een consult met een vrouw die in 2 weken tijd 2 aanpassingen in haar voedingspatroon te maken. Dit was haar goed bevallen en het was haar ook goed gelukt om hier nieuwe gewoontes van te maken. Maar zij focuste op de momenten dat het haar niet lukte om gezond te eten. Hierdoor lukte het haar niet om trots te zijn op wat ze bereikt heeft. Ik heb haar voorgesteld om iedere avond een paar minuten de tijd te nemen en terug te kijken op de dag. Wat is vandaag goed gegaan? Schrijf eens 3 dingen op die goed gelukt zijn. Groot of klein, maakt niet uit. Zo zie je beter hoever je al gekomen bent en kun je trots zijn op jezelf.

En dan sluit ik ook dit blog af met:

Wees niet te streng voor jezelf.  Met kleine stapjes die goed vol te houden zijn is de kans veel groter dat het je op de lange termijn een gezond leefpatroon hebt dat je voldoende energie geeft en een gezond gewicht oplevert om alles te ondernemen waar jij zin in hebt.

Heb je behoefte aan meer duidelijkheid of wil je meer weten over mijn werkwijze en over de mogelijkheden om jouw voedingspatroon te doorgronden en te veranderen, kijk dan op mijn site www.voedingcentraal.nl en neem contact met mij op. Je mag dit E-zine ook delen met andere vrouwen die hun VoedingCentraal willen zetten. Wil je dan vragen of ze zichzelf aan willen melden voor de nieuwsbrief?

 

Over de auteur

VoedingMarleen administrator

Geef een reactie