fbpx

Wat zet ik op tafel tijdens het feest dit weekend?

doorVoedingMarleen

Wat zet ik op tafel tijdens het feest dit weekend?

In maart zijn onze drie dochters allemaal jarig. Wij kiezen er voor om dan tussen de verjaardagen in een feest te geven voor familie en vrienden. Gezellig en wel zo makkelijk om het één keer per jaar wat groter aan te pakken. Familie die wat verder weg woont hoeft zo maar één keer heen en weer te komen. Dan is het wel zo leuk om naast koffie met gebak ook een warme maaltijd aan te bieden. Maar wat zet je dan op tafel?

Ik kies voor feestelijk, maar wil niet gelijk doorschieten in alleen maar suiker en chips.

Tip 1  Zorg voor variatie

Voor bij de koffie/thee hadden we gebak uit de winkel, maar ook een zelfgemaakte citroenkwarktaart met een bodem van gemengde noten. Dit was weer een nieuw recept dat ik op internet had gevonden, maar aangepast heb naar de ingrediënten die ik in huis had. De kwark heb ik vervangen voor Griekse yoghurt. Hij viel in goede smaak en was lekker. Iedereen heeft een stukje geproefd, maar de donuts uit de winkel waren ook op.

Tip 2 Verander in stapjes, zodat je gasten niet in shock raken 😉

Afhankelijk van het gezelschap kun je meer of minder gezonde lekkernijen op tafel zetten. Ik kan me voorstellen dat wanneer je al jaren frites met frikandellen eet als feestmaal het niet goed voelt om ineens met een supergezonde maaltijd te komen. Wij maken vaak kleine schaaltjes met allerlei salade-ingrediënten als tomaat, komkommer, paprika, mais, pijnboompitten, olijven en verschillende soorten sla. Iedereen kan nu zelf een salade zelf samenstellen, zoals ze die het lekkerst vindt. Ook de kinderen. Bij de laatste verjaardag hadden we daar witte en volkoren tortilla’s bij en 2 soorten warme vulling. Het was een succes!

Tip 3 Geniet! Ook van je eigen feest

Ook voor jou is het feest! Dan is het heel fijn als je niet de hele tijd in de keuken staat. Tenzij het feestje daar plaats vindt 😉 Wij plannen onze feesten meestal aan het ’s middags met uitloop naar de avond. We hebben dan voldoende tijd om nog wat laatste boodschappen te doen en om al veel voorwerk te doen. We wassen en snijden alle groenten, zetten glazen en kopjes klaar, dekken indien nodig de tafel al. Schroom ook niet om bezoek dat het aanbiedt aan het werk te zetten. Ook kan je de gasten hun eerste drankje in schenken en ze dan verwijzen naar een tafel waar je alle dranken klaar hebt staan. Een ander voordeel is dat jouw gasten makkelijker opstaan om iets in te schenken en dan met iemand anders in gesprek komen. Dit geeft een losser en makkelijker feest. Hoe ga jij jouw volgende feest geven?

Wees niet te streng voor jezelf. Zoals al gezegd met kleine stapjes die goed vol te houden zijn is de kans veel groter dat het je op de lange termijn een gezond leefpatroon oplevert met voldoende energie en een gezond gewicht.

Heb je behoefte aan meer duidelijkheid of wil je meer weten over mijn werkwijze en over de mogelijkheden om jouw voedingspatroon te doorgronden en te veranderen, kijk dan op mijn site www.voedingcentraal.nl en neem contact met mij op. Je mag dit E-zine ook delen met andere vrouwen die hun VoedingCentraal willen zetten. Wil je dan vragen of ze zichzelf aan willen melden voor de nieuwsbrief?

Over de auteur

VoedingMarleen administrator

Geef een reactie