fbpx

Voeding en de medische wereld

doorVoedingMarleen

Voeding en de medische wereld

‘We leven in een maatschappij die maakt dat we weinig bewegen en die het ons moeilijk maakt om gezond te leven. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat we miljarden investeren in geneesmiddelen voor ziektes die makkelijk te voorkomen zijn en die serieuze klachten en bijwerkingen met zich meebrengen, in plaats van iets te doen aan onze leefstijl. Onze gezondheidszorg bestaat nu vooral aan het repareren van de effecten van een ongezonde leefstijl’, zegt hoogleraar diabetologie LUMC Hanno Pijl

Toen ik dit las werd ik blij. Het lijkt eindelijk tot de medische wereld door te dringen dat we niet goed bezig zijn met z’n allen. Zelfs een hoogleraar zegt nu dat we een ongezonde leefstijl hebben. En dat veel welvaartsziektes gemakkelijk te voorkomen zijn. Ik word hier blij van. Dat geeft weer aan dat er veel gezondheidswinst te behalen valt met veranderingen in voeding en beweging. En het begint natuurlijk met inzicht. Ik denk dat het nog wel even duurt voordat de hele medische wereld doordrongen is van het feit dat we niet gezond zijn en steeds minder gezond worden.

Gemaksvoedsel

Onze maatschappij staat in het teken van gemak en weinig bewegen. We worden bestookt met reclames die ons willen laten geloven dat ze producten aanprijzen die ons gezond maken. Minder suiker, minder vet, minder zout, meer vezels en ga zo maar door. Mijn eerste vraag is dan: ‘Wat zit er wel in?’ Waar vervangen ze de suiker of het vet mee? Het maakt mij kritisch en eigenlijk ook wantrouwend. Als het zo makkelijk was om gezonde, smakelijke producten te maken dan zouden ze er lang geleden al mee zijn begonnen.

Dus wat zou er dan wel moeten gebeuren? Ik geloof erin dat we veel meer kunnen dan we denken. Daar zal je wel zelf initiatief voor moeten nemen. Het wordt je meestal niet op een gouden schaaltje aangereikt. Een andere mooie quote die hier bij past:

Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg.

Oftewel om een ander resultaat te krijgen zul je een andere actie moeten ondernemen dan je altijd hebt gedaan. Je krijgt geen gezondere leefstijl door dezelfde boodschappen te blijven doen. Ook niet door hetzelfde te blijven denken over meer bewegen. Het begint bij verandering van denken. Maar hoe dan? Er is overal zoveel informatie over voeding beschikbaar, maar wat klopt er eigenlijk van? Wat is betrouwbaar? Wat moet je geloven, het spreekt elkaar vaak tegen.

Ik denk dat we weer zelf moeten gaan nadenken. Niemand anders kan dat voor jou doen. Wat wil je? Het hoeft geen enorm groot doel te zijn. Juist niet. Dat is volgens mij vragen om het niet bereiken. Heel simpel, je staat ook niet in één stap bovenop de Mount Everest. Ook een bergbeklimmer begint met één stap en zet dan de volgende. En dan de volgende en de volgende. Als het eens tegen zit, doordat het stormt zet je een kleinere stap of je staat even stil en gaat na de storm weer verder.

Het is tijd om weer zelf achter het stuur te gaan zitten. Als je kijkt en luistert naar alle info die op je af komt dan raak je compleet de kluts kwijt. Het is mijn missie om jou te helpen wegwijs te worden in het voedingsoerwoud. Niemand kan het helemaal alleen. Zelfs ik met al mijn kennis over voeding en voedingsmiddelen sta nog af en toe te kijken.

Om jou te helpen heb ik nu een aanbieding voor je, die geldig is tot 6 juli, het begin van de zomervakantie:

Pakket klein (kennismaking, intake en 5 consulten) normaal € 199,-         nu € 169,-

Pakket groot (kennismaking, intake en 9 consulten) normaal € 319,-         nu € 279,-

Deze aanbieding is tijdelijk en kan jou helpen om alvast voor de zomervakantie een stap in de goede richting te zetten.

 

Wees niet te streng voor jezelf. Zoals al gezegd met kleine stapjes die goed vol te houden zijn is de kans veel groter dat het je op de lange termijn een gezond leefpatroon oplevert met voldoende energie en een gezond gewicht.

Heb je behoefte aan meer duidelijkheid of wil je meer weten over mijn werkwijze en over de mogelijkheden om jouw voedingspatroon te doorgronden en te veranderen, kijk dan op mijn site www.voedingcentraal.nl en neem contact met mij op. Je mag dit E-zine ook delen met andere vrouwen die hun VoedingCentraal willen zetten. Wil je dan vragen of ze zichzelf aan willen melden voor de nieuwsbrief?

 

Over de auteur

VoedingMarleen administrator

Geef een reactie