De quote hieronder kom ik regelmatig tegen. Ik vind hem mooi. Het betekent voor mij dat je niet kunt kiezen wat er op jouw pad komt, maar je kunt wel kiezen hoe je er mee om gaat. Niet altijd makkelijk, maar het geeft mij wel het idee dat ik invloed heb op hoe mijn leven loopt.

Het leven is niet maakbaar, wel stuurbaar – Richard de Leth

En dan nog is het niet altijd makkelijk en zeker niet zo maar even gedaan. Dat gaat met vallen en opstaan en kost vooral veel tijd en energie. En vaak heb je pas na een tijdje door dat het niet helemaal lekker gaat. En zie dan maar weer het gezonde pad te vinden.

Uit evenwicht

Het is weer zover. Ik voel dat er weer iets mis is met mijn balans. Dat gebeurt één keer in de zoveel tijd. Wat is er nu weer gebeurd? Het is een tijdje druk geweest. Er kwamen veel dingen tegelijk. Op het gebied van werk, op school bij de kids, een aantal leuke privé-afspraken, ook nog willen sporten, te laat naar bed, wat vaker minder goed eten en ga zo maar door. Het sluipt erin. Mijn lontje wordt langzaam korter en mijn lijf voelt langzamer en …… ook zwaarder aan. Hierdoor voelt het leven zwaarder aan. Dit klinkt heel dramatisch. Dat valt ook wel weer mee, maar ik vraag mij wel eens af waarom ik toch weer in de valkuil stap.

Het leven neemt het soms over. En ook ik ben niet altijd sterk genoeg en laat mij afleiden. Ook ik ben menselijk 😉

Hoe doorbreek je het patroon

De balans kan op veel terreinen weg zijn. Je voelt je onrustig. Je slaapt minder goed. Je eet minder goed. Je hebt weinig tijd, dus er komt een keertje vaker snelle hap op tafel. Je haalt een keer meer pizza. De kinderen krijgen vaker de keuze bij wat er op tafel gezet wordt. En zij kiezen eigenlijk niet voor veel groente bij de maaltijd, maar liever frites of pannenkoeken. Uiteindelijk slaat de weegschaal de verkeerde kant op door. En eigenlijk alle balansen die ik kan bedenken.

Je sport minder, want daar heb je eigenlijk even geen tijd voor. Ondanks het fijne gevoel dat je hebt na het sporten. De stap om daadwerkelijk te gaan is nu even te groot.

Je slaapt niet zo goed. Het lukt maar niet om in te slapen. Je hoofd blijft maar malen. Er spookt van alles rond. of je wordt meerdere keer per nacht wakker. Hierdoor wordt je ’s ochtends niet uitgerust wakker en je weet eigenlijk niet hoe je de dag door moet komen.

Maar goed, na een korte tijd wil ik toch weer terug in balans, maar hoe?

Zet kleine stapjes

Verwacht niet van jezelf dat het van het ene op het andere moment weer helemaal goed gaat. Zo werkt het niet. (helaas). Daar is meer voor nodig.

Ga er eens even voor zitten. Welke kleine stap ga je vandaag zetten, zodat de wandeling terug naar balans begonnen is? Voor mij werkt het om een snaaibui aan te grijpen voor een gezonde snack en niet de snoepjes die ik dan alweer een aantal dagen heb gepakt. En natuurlijk is dat niet zo lekker, maar zeker in combinatie met een stukje wandelen kan ik vanavond weer trots op mijzelf zijn.

Wat trekt jou uit de dip? Hoe krijg jij de balans weer terug in je leven?

Herhaling van vorige week…nog steeds trots en veel wijzer op internet, maar nog niet gelukt ;(

Mijn e-boek is klaar. Ik ben er trots op. Nu nog het technische stuk om het online te krijgen. Daar was ik een beetje te optimistisch over. Het gaat me lukken, maar iets langzamer dan ik hoopte. Het komt goed en dan komt het jouw kant op.

Om je te helpen jouw weg te vinden in het voedingsoerwoud in de supermarkt. Het heet: “Wegwijzer in het Voedingsoerwoud”. Hierin geef ik je nog meer inzicht in de stappen die je kunt zetten naar een gezonder voedingspatroon voor meer fitheid en een optimaal gewicht. Meld je nu alvast aan via www.voedingcentraal.nl voor mijn nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte als mijn e-boek uitkomt.

En als je eens wilt praten over de stappen die je kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl