Het blijft maar lastig en beperkt. Sinterklaas in klein gezelschap. We mogen maar een 3 mensen thuis ontvangen. Dat wordt een klein en ingetogen feestje. Anders dan anders, maar kijk eens naar de mogelijkheden en niet naar wat niet kan. Het biedt ook kansen. In kleiner gezelschap heb je toch meer aandacht voor elkaar.

Zakken vol cadeaus

Bij ons viert oma meestal mee. Altijd gezellig als ze er is. Er komen zakken vol cadeaus uit haar auto die Piet alvast gebracht heeft. Zo spannend voor de kinderen. En dan nog wachten tot de cadeaus uitgepakt mogen worden. Eerst nog een gedicht voorlezen. Eigenlijk geen geduld voor. Toch doen. En dan uitpakken. Wat een feest. Veel nieuw speelgoed. Goed voor uren speelplezier. En dan gaan ze toch ergens een keer naar boven en naar bed. En het feest houdt nog niet op. Als klap op de vuurpijl blijft oma ook nog slapen.

Tijd voor nieuwe rituelen

’s Ochtends hebben ze hun eigen ritueel. In pyjama naar beneden en dan een kopje thee met een plak ontbijtkoek. Daar mag ik eigenlijk niet bij zijn. En stiekem is het best eens fijn om iets langer in bed te blijven liggen. Dit jaar wordt het anders…tijd voor een andere manier van vieren. Komt ook goed. We bedenken een andere invulling voor pakjesavond. In de hoop dat oma er volgend jaar weer bij is. Onlangs schreef ik ook een ander blog met de titel: ‘Veranderen omdat het moet‘.

Kijk door de ogen van onze kinderen

De voorpret is er dit jaar niet minder om. Er wordt volop geknutseld aan surprises, kamers zijn verboden terrein en er is geheimzinnigheid alom. Ik ben benieuwd wat Sinterklaas dit jaar aan gedichten, surprises en cadeautjes brengt.

En wat mij het meeste opvalt is dat de kinderen niet kijken naar wat er niet is, maar genieten van het feest dat er wel is. Ik denk dat wij, volwassenen, daar nog iets van kunnen leren. Door niet te benadrukken dat alles zo lastig en anders is, maar door te kijken waar we van genieten. Samen zijn met je gezin en met hen een nieuwe traditie ontdekken. En dat we er voor kunnen zorgen dat zij het niet verleren om bij de dag te leven. In dit geval geven zij ons het goede voorbeeld. Daar kunnen grote mensen veel van leren.

Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg – Albert Einstein

Dat klopt natuurlijk helemaal. Een waarheid als een koe. En als er voor ons besloten wordt dat ineens alles anders wordt, is dat zeker lastig te accepteren. Maar wat kan wel. Hoe kun je toch een onvergetelijke Sinterklaasavond hebben? En daar zit volgens mij de moeilijkheid, maar ook de uitdaging. Denk in mogelijkheden en benadruk niet hoe het vorig jaar was.

Nieuwe gewoontes

Maak nieuwe herinneringen en koester de oude. Kijk of je gezondere hapjes naast de pepernoten kunt zetten. Gooi niet gelijk alle Sint tradities overboord, maar zet er nieuwe naast. Die zijn volgend jaar weer oud. Dan is er weer ruimte voor een nieuwe traditie. En zo elke keer een stapje in de gezonde richting. Heb je hulp nodig bij het ontdekken van nieuwe voedingsgewoontes die bij jou passen neem dan contact met me op via www.voedingcentraal.nl