Afgelopen week had mijn moeder huisjes in een groot vakantiepark gehuurd. Ze heeft mijn broer en mij meegenomen samen onze gezinnen. Altijd erg gezellig. Zeker omdat alle neefjes en nichtjes ongeveer dezelfde leeftijd hebben en het goed met elkaar kunnen vinden.

We zijn allemaal op onze eigen manier met gezondheid en gezonde voeding bezig. We sporten allemaal, van dansen, via wandelen en hardlopen naar voetbal. En ook in zo’n vakantieweek zijn we graag actief bezig, lekker wandelen in een natuurgebied, een rondje op de skates over het terrein en natuurlijk zwemmen in het subtropisch zwemparadijs.

Ondertussen is er alle tijd om weer bij te kletsen en om nog meer van elkaars leven op de hoogte te komen. Dat komt er anders lang niet altijd van. En door de telefoon is toch anders dan in levende lijve.

Het blijft natuurlijk vakantie en daar wil je van genieten. Dus zoals altijd mijn advies: Maak het jezelf niet te moeilijk.

 

Tip 1 Maak een globale planning aan het begin van de week

Ga er even voor zitten met z’n allen en maak een plannetje. Wat willen jullie? Iedere maaltijd buiten de deur eten, of toch liever zelf koken. Het is zeker zo leuk om van de maaltijden die je zelf klaar maakt een feestje te maken. Je kunt uitgebreid koken, maar ook een maaltijdsalade kan erg lekker zijn. Als je om de beurt kookt krijg je ook een maaltijd op tafel die je misschien niet verwacht. Jouw moeder of schoonzus heeft toch een andere manier van koken.

Dit geeft je weer nieuwe ideeën om na de vakantie thuis uit te proberen.

 

Tip 2 Doe boodschappen in de plaatselijke supermarkt

Ik vind het altijd een feestje om op vakantie de plaatselijke supermarkt te bezoeken. Leuk om te zien dat ze daar andere producten verkopen dan thuis, zeker in het buitenland. Ik loop lekker op mijn gemak door alle gangpaden en pak hier en daar een product uit het schap. Even lezen wat het precies is en wat erin zit. Ken ik het product, wil ik het eens uit proberen. Kan ik het ergens mee combineren of is het zo’n product dat in de vakantie heerlijk is, maar thuis niet meer smaakt. We kennen allemaal de wijn die in de Spaanse zon heerlijk smaakt, maar thuis heel erg tegen valt.

 

Tip 3 Laat de kinderen meedoen met boodschappen doen en koken

Nu heb je tijd. Daar kun je mooi gebruik van maken. Onze kinderen vinden het een feestje om boodschappen te doen met oma. Daarna gaan ze met z’n allen de keuken in om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Tijdens het snijden van de rauwkost snoepen ze al een extra tomaatje of stukje paprika. Dat is dubbele winst.

En het grote voordeel van vakantie. Het maakt niet zo veel uit of je een half uurtje eerder of later eet. Alles kan wat relaxter en iedereen heeft een prima tijd.

Zorg voor een gezellig gedekte tafel en zet er een kan water met blaadjes munt en citroen bij. Dat ziet er extra feestelijk uit.

Natuurlijk zijn wij ook af en toe uit eten geweest en hebben we heerlijk op een terrasje gezeten voor koffie met iets lekkers. Daar hebben we heerlijk en zonder schuldgevoel van genoten. Aan het einde van de vakantie keken wij met een goed gevoel en vooral met veel energie terug op een hele fijne familietijd.

 

Heb je nog nooit op de deze manier naar een vakantie gekeken. Wees dan niet te streng voor jezelf. Begin met kleine stapjes die goed vol te houden zijn. De kans is dan veel groter dat je op lange termijn een gezond leefpatroon hebt. Hierdoor heb je voldoende energie en een gezond gewicht oplevert, zodat je alles kunt ondernemen waar jij zin in hebt.

Heb je behoefte aan meer duidelijkheid of wil je meer weten over mijn werkwijze en over de mogelijkheden om jouw voedingspatroon te doorgronden en te veranderen, kijk dan op mijn site www.voedingcentraal.nl en neem contact met mij op. Je mag dit E-zine ook delen met andere vrouwen die hun VoedingCentraal willen zetten. Wil je dan vragen of ze zichzelf aan willen melden voor de nieuwsbrief?