Ga niet alleen voor het doel, maar geniet al van de reis. Als wij met vakantie gaan doen we de deur op slot en onze vakantie begint. Al bij de eerste meters. En eigenlijk al eerder. Bij de voorpret. Waar gaan we naartoe? Wat is daar te doen? Wat nemen we mee? Wat voor weer is het daar?

Neem de tijd

Ook voor de reis nemen we de tijd. Niet met 160 km/h over de snelweg razen om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn, maar onderweg al een keer stoppen op een mooie plaats. Eigenlijk is het overal mooi. En het geeft ons al rust en vakantiegevoel om van huis weg te zijn.

Veranderen doe je stapje voor stapje

En dat geldt ook voor een veranderingsproces. Ook met een doel, zoals in mijn geval elke dag 2 stuks fruit eten is het een reis. De ene dag is het mooier dan de andere. Oftewel de ene dag lukt het om 2 stuks fruit te eten, de volgende dag is het landschap minder mooi en eet ik maar 1 stuk fruit. Uiteindelijk is het de reis waar het om gaat. Iedere dag een beetje gezonder leven.

Daar heb ik al eens over geschreven in dé vakantie- en reismaand van het jaar: //voedingcentraal.nl/goede-voornemens-in-augustus/

Altijd weer die keuzes

Helaas gaat dat met vallen en opstaan. Balen, maar morgen is er weer een dag. Je kunt niet altijd van tevoren overzien hoe jou dag gaat lopen. Je kunt er wel al over na denken wat je kunt doen als het niet loopt zoals je zou willen. Er is vandaag een collega jarig, maar je wilt eigenlijk geen gebak nemen. Bedenk dan alvast wat je wel wilt: toch gebak, maar dan een klein stukje of neem je de boterham die je van thuis meegenomen hebt. Het hele stuk en dan de rest van de dag alleen gezonde keuzes. Het is aan jou. Je kunt alvast een deel van de route voorzien. Dan is dat stuk taart te overzien en overkomt het je minder om het toch weer in je mond te stoppen. Zo geeft het een stuk minder schuldgevoel.

Hoe houd je zelf controle op je reis?

Daar gaat het om. Als je minder het gevoel hebt dat alles je overkomt, houd je een leuker gevoel aan de dag over. Er zijn natuurlijk zoveel dingen om eens heen die we niet kunnen beïnvloeden, zonde om daar energie in te steken. Dat is trekken aan een dood paard. Niet aan beginnen, maar kijk eens waar je wel kunt beginnen met kleine stapjes te zetten.

Als je een berg wilt beklimmen begin je ook bij de voorbereidingen en niet aan de top. Als je dat doen dan val je er zeker vanaf. Klinkt niet erg sexy om ook voor te bereiden op lastiger situaties wanneer je anders wilt leren eten, maar het maakt het  wel makkelijker om een stapje in de goede richting te zetten. Zeker wanneer er een kink in de kabel komt en je deze keer niet naar die zak chips wilt grijpen.

Heb je een stop achter de deur nodig om samen te bedenken hoe jij langs de struikelblokken kunt komen. Laat het me weten en we plannen een kennismaking.