Overal lees je over de zorgkosten die de pan uit rijzen. En de verwachting dat het de komende jaren alleen maar meer wordt.
We leven in een vergrijzende maatschappij. Mensen worden steeds ouder en hebben daardoor meer zorg nodig. Dat lijkt logisch, maar aan de andere kant worden veel mensen ook gezond oud. En steeds meer jongere mensen krijgen ook te maken met een chronische ziekte. Waar zit dat in?
Zorgwekkende cijfers
Uit de Zorgmonitor van Nivel in 2019 blijkt dat:
In Nederland leeft de helft (50%) van de mensen met minstens één chronische ziekte. Dit komt neer op een absoluut aantal van 8,5 miljoen mensen in 2015 (RIVM, 2018). Drie op de tien Nederlanders hebben te maken met meer dan één chronische ziekte.
Nu denk ik niet dat alle chronische ziekten door gezond leven voorkomen kunnen worden, maar ik ben er wel van overtuigd dat een gezonde leefstijl bedraagt aan een gezond immuunsysteem. Dan kunnen we veel beter alle uitdagingen van het leven aan.
Als je weerstand goed is ben je veel minder vatbaar voor verkoudheden en andere virussen. Als je fit en gezond bent kan je het leven sowieso beter aan en zijn tegenslagen beter te verwerken.
Doorbreek de cirkel. Hoe kan ik jou daar bij helpen, zodat jij en jouw gezin een gezondere en fittere toekomst tegemoet gaan?
Wat kun je zelf doen?
Eet veel groente en fruit. Dit zijn producten die door de natuur gemaakt zijn. Die zijn gemaakt en daar is ons lichaam op aangepast. Deze kunnen we verwerken en geven ons de voedingsstoffen die we nodig hebben.
Daarnaast leven in een wereld waar we bewust aan beweging moeten doen. We zitten veel en vaak. Ga dan ook vaker een stuk wandelen en ga sporten. Zoek iets wat je leuk vindt en dat je voor langere tijd wil blijven doen. Ga met anderen sporten of wandelen. Nog gezellig ook. Wat mij betreft is het ook heel belangrijk om leuke mensen om je heen te hebben. Ook daar krijg je positieve energie van.
Wat kun je beter laten.
Vermijd zo veel mogelijk bewerkte levensmiddelen die in fabrieken gemaakt zijn. Bij de productie daarvan worden ook stoffen gebruikt die we maar af en toe zouden moeten eten, aangezien ze niets toevoegen voor ons systeem. Er is nog weinig bekend over de gevolgen van langdurig gebruik van deze stoffen. Ik kies ervoor om ze zo min mogelijk binnen te krijgen. Voor de zekerheid en omdat ik gemerkt heb dat ik ze niet mis.
Een leven lang fit
Op de langere termijn geeft het veel meer energie om goed en gezond te eten. Een ander voordeel is dat ik er eigenlijk niet meer op hoef te letten wat mijn gewicht doet. Ook na de vakantie passen al mijn kleren nog goed. Ik merk dat ik er geen behoefte meer aan heb om vaak te snacken en te snaaien.
De regelmaat die ik heb gevonden doet mij goed. Mijn lijf krijgt op tijd weer nieuwe energie uit groente en fruit. Een beetje vlees/vis/ei. Ik eet een aantal boterhammen met beleg en tussendoor wat ongezouten noten. Klinkt vrij simpel en eenvoudig, maar dat heeft wel het nodige uitzoekwerk en tijd gekost. En natuurlijk af en toe terugval. De industrie maakt hun eten ook wel erg aanlokkelijk en ze hebben ook zeer goede reclames. Die maken het weer moeilijk. En wat moet je wel en niet geloven van wat ze zeggen.
Afvallen zonder stress en honger, met gezond en lekker eten, het kan! Het levert je een fittere leefstijl op. Hierdoor voel je je een heel stuk lekkerder in je vel.
Mijn e-boek is klaar. Nog een beetje met de lay-out stoeien en dan komt het zo snel mogelijk jouw kant op! Om je te helpen jouw weg te vinden in het voedingsoerwoud in de supermarkt. Het heet: “Wegwijzer in het Voedingsoerwoud”. Hierin geef ik je nog meer inzicht in de stappen die je kunt zetten naar een gezonder voedingspatroon voor meer fitheid en een optimaal gewicht. Meld je nu alvast aan via www.voedingcentraal.nl voor mijn nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte als mijn e-boek uitkomt.
En als je eens wilt praten over de stappen die je kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl