Hoe kun je er nu toch voor zorgen dat je een gezonde, gevarieerde en lekkere maaltijd op tafel zet? Het rommelt behoorlijk in de wereld en dat heeft gevolgen voor de prijzen die je in de winkel betaald voor jouw eten.

Gezond eten heeft niet alleen met de voedingsstoffen te maken die er in zitten. Het moet ook gezond zijn voor je portemonnee. Dat levert minder stress op en dat zorgt er weer voor dat je lekkerder in je vel zit. Alles hangt aan elkaar vast. Er zijn veel aspecten in jouw leven die allemaal aan elkaar verbonden zijn en er samen voor zorgen dat jij een gezonde leefstijl hebt. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je bol staat van de stress doordat je niet weet hoe je aan het einde van de maand een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten dan voel je je niet optimaal. Vandaar dus vandaag andere Voedingstips dan je gewend bent. Ik hoor graag wat je hiervan vindt.

Kijk wat in de aanbieding is

Maak aan het begin met de aanbiedingen van de plaatselijke supermarkt een boodschappenlijstje. Zo heb je al een idee wat je de hele week op tafel zet. Niet heel spontaan, maar het geeft overzicht en rust als je niet iedere dag opnieuw hoeft te bedenken wat je op tafel gaat zetten. Je weet ook gelijk wat je nog op voorraad hebt en ook die producten kun je dan gepland kopen als ze in de aanbieding zijn. En van houdbare producten kun je er gelijk een paar meer in de kast zetten om niet mis te grijpen.

Seizoensgebonden producten

Ook verse seizoensgebonden producten zijn aak gunstiger van prijs. Er is meer aanbod, aangezien ze volop geoogst kunnen worden. Zorg dat je plaats hebt in de vriezer en koop er meer van. Zo kun je in de toekomst er ook nog van genieten. Je kan de losse producten invriezen of er alvast een extra maaltijd mee bereiden en die invriezen. Dat scheelt je koken op een druk en stressvol moment. Het vergt alleen nu een beetje planning.

Minder vlees

We eten met z’n allen heel wat vlees. De vraag is of het nodig is. Ik ben ervan overtuigd dat vlees bij een gevarieerd en gezond leefpatroon past. Alleen niet in de hoeveelheden die we gemiddeld binnenkrijgen. Het kan best een heel stuk minder. Plan een aantal vleesvrije dagen per week in. Maak de porties vlees die je eet sowieso een stukje kleiner. Voor jouw lijf een stuk gezonder en er hoeven minder dieren gefokt te worden. Ook voor je portemonnee is het gezonder. Kortom een win-win situatie.

Minder verspillen

En de laatste tip: kook voor meer dagen tegelijk. Of je nu een pan pastasaus voor vandaag kookt of je kookt zoveel extra dat je er nog een dag extra van kan eten. Dat kost bijna geen extra tijd, maar het levert je op een andere dag dat het wel teveel tijd en moeite is om een gezonde maaltijd op tafel te zetten veel (tijd)winst op. Ook restjes kun je makkelijk invriezen, bv. voor een kind dat op een ander tijdstip eet als de rest van het gezin. Hier in huis komt dat steeds vaker voor nu ze ouder worden en meer hun eigen ritme gaan volgen met werk en sport. Fijn als ze dan toch een goede maaltijd binnen krijgen.

En daarnaast hebben we regelmatig restjes dag. Even weer alle bakjes uit de koelkast wegwerken. Het voelt fijn om zo min mogelijk weg te gooien. En het kost natuurlijk minder geld om zoveel mogelijk op te eten wat je gekocht hebt.

Ik ben goed op weg. Het is bijna klaar. Mijn e-boek komt zo snel mogelijk jouw kant op! Om je te helpen jouw weg te vinden in het voedingsoerwoud in de supermarkt. Het heet: “Wegwijzer in het Voedingsoerwoud”. Hierin geef ik je nog meer inzicht in de stappen die je kunt zetten naar een gezonder voedingspatroon voor meer fitheid en een optimaal gewicht. Meld je nu alvast aan via www.voedingcentraal.nl voor mijn nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte als mijn e-boek uitkomt.

En als je eens wilt praten over de stappen die je kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl