Onze dochters zijn vorige week op de middelbare school begonnen. Spannende tijden. Alles is nieuw. Van de weg naar school, tot de klasgenoten, wisselen van lokaal en de zware boekentas.

Uiterlijk en schreeuwerig

Veel om je druk over te maken. Ze ontmoeten in korte tijd veel nieuwe mensen met allemaal hun eigen indruk en hun eigen uiterlijk en stijl. Ineens is het veel belangrijker hoe ze eruit zien dan op de basisschool. Hun imago doet ertoe. Het is belangrijk hoe ze overkomen op hun klasgenoten. Ze willen niet opvallen, maar ook niet teveel opgaan in de massa. Lastige keuzes ’s ochtends voor de kledingkast.

Het geeft houvast op de nieuwe grote school. Zo val je niet buiten de boot. Maar je wilt ook niet meegaan met de grootste schreeuwers in je klas. Dat is ook stom. En het lastige is om uit te zoeken of die schreeuwers iets te vertellen hebben of dat ze schreeuwen omdat ze herrie willen maken en alleen maar op willen vallen.

Minder suiker, minder vet, maar wat wel

En dat is wat mij betreft ook wat levensmiddelenproductiebedrijven doen. Zeker de grote jongens. Zij schreven heel hard om hun producten te verkopen en liefst zo veel en hard mogelijk. Maar klopt het ook wat ze schreeuwen. Of is het net als op de middelbare school, degene die het hardst schreeuwt komt het meest aan de beurt.

Mooie uitspraken op heel aantrekkelijk uitziende producten waar op staat: minder suiker, minder vet, minder zout…….mijn vraag is dan gelijk: wat zit er dan in?

Het draait altijd om geld

De smaak van die producten blijft superlekker, terwijl het lijkt alsof ze gezonder zijn. Ik word er steeds huiveriger voor. Ik denk dat het meest gezonde is om meer groente en fruit te eten, maar die schreeuwen natuurlijk niet dat ze zo gezond zijn. Daar zitten geen bedrijven achter met hele grote marketingbudgetten, zodat er veel verkocht wordt.

Dus het belangrijkste is dat we er zelf over na blijven denken welke keuzes we maken. Maar hoe doe je dat wanneer het zo makkelijk en verleidelijk is om naar alle reclames te kijken die ons om de oren vliegen.

 Blijf kritisch

Als het gaat om je gezondheid is het heel belangrijk om zelf te zorgen dat je er iets van snapt. Voor zover mogelijk, want wij zijn enorm ingewikkelde chemische fabriekjes waar niemand precies van weet hoe het werkt. Maar je weet heel goed wat goed voelt voor jou. En dan bedoel ik niet gelijk nadat je die zak chips hebt leeggegeten of die reep chocola tot de laatste kruimel. Dat snap jij ook wel dat dit niet het goede gevoel is dat lang blijft hangen en ervoor zorgt dat jij ook over jaren, als je oud en grijs bent, nog zo gezond als een kievit rondloopt. Het gaat om de lange termijn. We willen allemaal oud worden in zo goed mogelijke gezondheid. Neem het heft in eigen handen. En zet iedere dag een stap in de gezonde richting.

Het is nooit te laat

En je kunt gewoon nu beginnen met gezonde keuzes maken. Het is niet allemaal verloren. Iedere gezonde keuze is er één. En als je merkt dat het stapje voor stapje makkelijker gaat voelt dat beter en wordt het alleen maar makkelijker om het grootste deel van de tijd goed bezig te zijn. En ook te genieten van af en toe iets waarvan je zeker weet dat het helemaal niet gezond is. En er dan zeker extra van te genieten!

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl