Gisteravond toen we de hond uit lieten kwamen we met een meneer in gesprek die al vaker verteld heeft dat hij in redelijk korte tijd van 150 kg naar een gezond gewicht is afgevallen en dat al 3 jaar vast houdt. Super knap. En ik vind zijn verhaal ook heel inspirerend.

Het begint met een beslissing

De weg is niet makkelijk geweest, maar zeker de moeite waard. Het begon allemaal met de beslissing dat het NU genoeg geweest was. Het ging niet langer. Uit bed komen was lastig. Bewegen ging lastig, het hele leven was lastig. Dat wilde hij niet langer. Hij heeft toen besloten dat hij het anders ging doen. Stapje voor stapje.

Nieuwe leefstijl, nieuwe gewoontes

Zeker niet makkelijk. En het is een lange weg geweest met veel bochten, kronkels en obstakels. Maar hij heeft vol gehouden, omdat hij de beslissing heeft genomen dat het anders moet. En nu, al die jaren later heeft hij een nieuwe leefstijl. het kost hem nu geen moeite meer. Het is voor hem gewoon geworden om anders te eten dan toen, om meer te bewegen dan toen, om eerder zijn bed uit te komen dan toen. Het kost hem nu geen moeite meer, maar dat was in het begin wel anders. Toen kon hij natuurlijk niet zien wat hij nu weet. Hij kan er nu uitgebreid en smakelijk over vertellen, maar toen hij er middenin zat was dat wel anders.

Mooie wandeling

En dat hoeft ook niet. Als je een wandeling gaat maken weet je ook niet wat je halverwege tegen gaat komen. Bij een wandeling door de natuur ga je ervan uit dat je bij elk nieuw stukje van het pad weer iets moois tegen gaat komen. Wanneer je zelf op reis gaat naar een nieuwe levensstijl is dat niet zo duidelijk. En dat maakt de beslissing om het te gaan gelijk een stuk lastiger. We willen graag weten waar we aan toe zijn. Je weet wat je nu hebt ook al ben je er niet blij mee.

Eerste stapje

Alle begin is moeilijk, maar door die eerste stap te zetten kom je in beweging. Kies een klein doel uit dat je zou willen bereiken. Dat zou kunnen zijn: iedere dag 2 stuks fruit eten. Maak het haalbaar. En houd bij in een app of een dagboekje of het lukt. Je zult zien dat het gauw een nieuwe gewoonte wordt. Nu is het tijd voor de volgende stap van jouw wandeling naar een gezondere leefstijl. Welk doe stel jij jezelf nu?

Verandering is eng en spannend, maar levert resultaat op

Houdt in gedachten dat je wel keuzes moet maken om aan verandering te werken. Want het is onmogelijk om een andere resultaat te krijgen als je hetzelfde blijft denken en doen. Er is verandering voor nodig, hoe eng en spannend dat ook is om een andere uitkomst te krijgen. Je kunt geen gewicht verliezen als je hetzelfde blijft enken, doen en eten als je tot nu toe gedaan hebt. Dus als jij besluit dat je het anders wilt gaan aanpakken, dan ben ik er om je op weg te helpen:

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl