En daar zitten we weer. Thuis met de kinderen in lockdown. Ik wil er eigenlijk niet te veel over nadenken en er gewoon een relaxte kerstvakantie van maken, maar hoe gaan we dat aanpakken? We zitten natuurlijk veel met het gezin bij elkaar op de lip. Veel uitstapjes zijn onmogelijk, iedere dag meerdere keren met de hond wandelen zien de kinderen niet zitten.

Naar buiten en bewegen

Vandaag begint de vakantie met mooi weer. Dat nemen ze ons niet meer af. Nu konden we heerlijk naar buiten. De kinderen zijn met z’n drieën een skatetocht aan het maken en ik heb even tijd om dit blog te schrijven. Dat concentreert toch een stuk beter dan wanneer je met de kinderen samen aan de keukentafel zit. Zij hebben tussendoor regelmatig nog hulp nodig bij hun schoolwerk. Fijn, nu even niet. Tijd voor vakantie.

Maar dan kunnen de dagen wel lang lijken. Dus tijd voor een plan. Het is niet haalbaar om ze de hele dag bezig te houden, maar wat dan? Gelukkig spelen de kinderen hier graag buiten en knutselen ze graag.

Familie-overleg

Welke nieuwe routine kun jij bedenken om het leuk en ontspannen te houden? Wij willen alle Harry Potterfilms gaan kijken, maar daarnaast gaan we ook bewegen. Zodat we fit en energiek blijven. Wanneer onze kinderen de kans krijgen zitten ze de hele dag aan een schermpje gekluisterd. Daar worden ze uiteindelijk niet gezelliger van, eerder lamlendig.

Dus tijd voor familie-overleg. Als we hier tijdens het avondeten even over praten begrijpen de kinderen beter waarom wij willen dat ze iedere dag naar buiten gaan en waarom de schermtijd beperkt wordt. Niet dat ze dan nooit een beetje smokkelen of het toch blijven vragen of niet nog één filmpje mogen kijken. Maar dan is het makkelijker om ze te wijzen op de afspraken.

Hoe houd je de corona’s kilo’s buiten de deur?

Ook daarvoor is het slim om een plan te bedenken. En houd het realistisch. Betrek ook hier de kinderen bij. Is het voor jou haalbaar om in deze Kerst- en Nieuwjaars periode af te vallen of is het al een hele winst om niet aan te komen. Maak het klein, zodat je het vol houdt. Welke verandering kun je de komende maand volhouden. Eet je iedere dag meer groente. Drink je iedere dag in ieder geval 2 liter water. Neem je iedere dag 2 stuks fruit. Wat werkt voor jou?

En na de vakantie kan het lastig zijn weer in het “normale” ritme te komen. Lees hier verder //voedingcentraal.nl/goede-voornemens-in-augustus/

Ik wens je hele fijne feestdagen en een mooi 2021. Hopelijk kunnen we weer snel ons leven oppakken, waarbij nabijheid en samen zijn voorop staan.