Van de week stond ik met twee andere moeders te praten op het schoolplein. Het gesprek ging over van alles en kwam uiteindelijk ook op mijn favoriete onderwerp uit. Gezond gewicht.

Zij vertelden allebei dat afvallen best lukt. Met alle mogelijke diëten. Ik geloof dat ze bij elkaar zeker alle bekende diëten hebben uitgeprobeerd die er zijn. En ze werken allemaal. Daar zit het probleem dan ook niet voor hen. De uitdaging is om daarna op gewicht te blijven….hoe doe je dat?

De motivatie om af te vallen is er. Het levert iets op. Namelijk een beter gewicht. Een beter gevoel, meer energie, ……………..

Maar het is tijdelijk. Je houdt je een bepaalde tijd aan je dieet en valt af. Logisch, dat is overzichtelijk en tijdelijk.

Wat gebeurt er na het dieet?

Na een tijd ben je op gewicht. Fijn. Check, gelukt! Maar dan?

Het oude ritme en het oude voedingspatroon sluipt er weer in. Je besluit te stoppen met het dieet en je keert weer langzaam terug naar je oude patroon. En de kilo’s komen er weer aan. Ook dat gaat weer terug naar het oude cijfer op de weegschaal. Of het worden er zelfs meer. Dat is balen. Alles voor niets. Het heeft je niets opgeleverd, alleen nog meer kilo’s die er ooit weer af moeten.

Wat dan wel?

Een dieet werkt omdat het een verandering is van je normale leefstijl. Bij elk dieet ga je minder of anders eten. En daar zit gelijk ook het antwoord. Als je het dieet los laat en weer terug gaat naar je oude patroon keer je ook terug naar je oude gewicht.

Hoe kun je dan wel zorgen voor een blijvend optimaal gewicht?

Verander in kleine stapjes, niet rigoureus zoals bij een dieet.

Op deze manier maak je nieuwe gewoontes en voelt het niet als een opgave om deze vol te houden. En het voordeel is dat je na een tijdje niet meer beter weet. Je doet het automatisch. Tuurlijk kost het in het begin tijd en energie om te veranderen, maar dat is met een dieet ook. En dan heb je vaak nog honger ook. Dat voelt niet fijn.

Verander eerst iets waarvan je denkt dat het je gemakkelijk afgaat. Drink meer water, eet tussendoor meer fruit, schep meer groente op. Kies iets uit dat voor jou werkt.

Neem je tijd. De kilo’s zijn er ook niet in een week aangekomen

Anders eten en je leefstijl veranderen kost tijd. Maar het grote voordeel is dat het niet voelt als een dieet en is dus voor lange tijd is vol te houden, aangezien het nieuwe gewoontes worden. Je hoeft er dan bijna niet meer bij na te denken. Het zijn na verloop van tijd nieuwe gewoontes geworden.

Zorg dat je gezonde tussendoortjes bij de hand hebt.

Het is een half uur voor lunchtijd of je staat op het punt de supermarkt in te gaan, maar je voelt dat je lijf eigenlijk toe is aan wat eten.

Op deze manier kun je gewoon toegeven aan de trek die af en toe toeslaat. En wanneer je dan de supermarkt in gaat is het veel makkelijker om je aan jouw boodschappenlijstje te houden en loop je langs de koek en snoep. Wat daarvan heb je vandaag niets nodig.

Houd bij wat je verliest, maar ga niet iedere dag op de weegschaal staan.

Ik ben na mijn studie en zwangerschappen iedere keer zo’n 20 à 25 kilo kwijt geraakt. En ik wilde zien wat er gebeurde, niet alleen voelen aan mijn broeken dat het de goede kant op ging. Ik stond op vrijdagochtend op de weegschaal om te zien wat er die werkweek af was gegaan. Op maandagochtend stond ik er weer op. Dan was mijn gewicht altijd hoger, want in het weekend deed ik gewoon mee met de feestje en andere gezelligheid. Zonder streng voor mijzelf te zijn en zonder schuldgevoel. Gewoon lekker genieten.

Op maandag trok ik de touwtjes weer aan. Alleen maar de gewone 3 maaltijden op een dag met een fruitmoment en nog een ander tussendoortje. Geen chips, geen snoep of koek, geen alcohol.

En op vrijdagochtend zag ik wat dit opgeleverd had. Om nog 1 dag mezelf alleen “gewone” maaltijden toe te staan en daarna het weekend te vieren.

Uiteindelijk ging mijn gewicht naar beneden, zonder al te veel moeite en vooral blijvend. Er was geen eindmoment aan het dieet of een tijd dat ik weer terug ging naar het oude. Dit eetpatroon werd een nieuwe gewoonte, waar ik na verloop van tijd niet eens bij na hoefde te denken. Het gewichtsverlies motiveerde mij om door te gaan…. Het was een manier die paste bij mij. Wat past bij jou?

En natuurlijk is er doordeweek ook wel eens iemand die gebak meeneemt. Het voelt voor mij nu goed om dat niet te nemen en in het weekend wel. Ik maak de keuze…..

Ontspan in je keuzes

Natuurlijk lukt het de ene dag beter dan de andere om de afspraken met jezelf na te komen. Is het erg om een stukje gebak te nemen als er iemand jarig is? Als dat het enige is waar je heerlijk van geniet van een minder gezond product heb je het de rest van de dag prima gedaan. Goed bezig! En zolang je genoten hebt van dat stukje taart is er weinig aan de hand. Het zorgt er niet gelijk voor dat de hele week verloren is en dat de weegschaal gelijk een paar kilo hoger aanwijst.

En help je hulp nodig kijk dan eens op www.voedingcentraal en maak een afspraak. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis.