Het natte en wisselvallige herfstseizoen is weer begonnen. Het wordt weer eerder donker. De ochtenden zijn alweer koud en als ’s middags volop de zon schijnt heb je het al gauw veel te warm en staat het zweet op je rug.

Of als je ’s ochtends naar je werk fietst dan is het eerst koud en wil je het liefst je dikke winterjas al aan. Als je eenmaal een stukje op weg bent dan gaat je rits langzaam een stukje open en als je eenmaal aangekomen bent op je werk zit je ook nog even uit te blazen.

Het laatste dat je wilt is verkouden worden, maar dat lijkt moeilijk te voorkomen met dit weer. En het hoort ook een beetje bij het seizoen. Er zijn gewoon meer virussen actief in herfst en winter. Daar doen we weinig tegen.

Het is nu tijd voor actie

Maar is er dan helemaal niets dat je zelf kunt doen om je deze herfst fit te blijven voelen? Ik denk het wel.

Ook nu kun je met gezonde voeding veel bereiken. Het lastige is dat het niet gelijk zichtbaar en voelbaar is. Er is een lange adem voor nodig, maar ieder stapje in de gezonde richting is er één. En daarna is het weer tijd om de volgende te zetten. Het gaat erom de 1e stap te zetten en in beweging te komen. Waar kun jij de grootste winst halen?

Eet meer groenten

De lekkerste groenten zijn nu in de winkel te vinden. Zoals pompoenen, knollen, kolen, paddenstoelen en aardappelen. Loop eens rustig door de supermarkt en laat je inspireren. Probeer eens iets uit. Neem eens gratis receptenkaartjes mee van de groenteafdeling bij de supermarkt. Ik vind het ideaal om deze als leidraad te gebruiken tijdens het koken. Ik heb nooit alles in huis wat erin gebruikt wordt, maar improviseer met wat ik wel in huis heb. Het geeft weer nieuwe ideeën en smaken. Fijn voor de afwisseling in de dagelijkse maaltijden. En om mijn kinderen kennis te laten maken met nieuwe smaken.

Heerlijk om ovenschotels mee te maken. Het voordeel van ovenschotels is dat je ze makkelijk kunt voorbereiden op de tijd die jou uitkomt. En later bakt in de oven terwijl jij tijd hebt om andere dingen te doen. Ze zijn ook ideaal om grotere schalen van te maken, zodat je nog iets over houdt voor verderop in de week of om in te vriezen voor een latere gezonde, lekkere maaltijd.

Drink meer water

Water hebben we iedere dag nodig. Het zorgt ervoor dat alle processen in ons lichaam door kunnen gaan. We bestaan voor het grootste deel uit vocht, maar dit gebruiken we ook. En uiteindelijk zweten en plassen we het weer uit. Samen met afvalstoffen die we niet meer nodig hebben. Water zorgt dus voor transport in jouw lichaam. En dat vocht moet dus ook weer aangevuld worden. Voor een volwassene wordt geadviseerd om 2 liter vocht binnen te krijgen. Water helpt ook bij een goede spijsvertering en ontlasting.

Mijn dochter heeft altijd weinig gedronken. Daar vond ik natuurlijk iets van. Hoe vaak ik heb ik niet tegen haar gezegd dat ze haar glas leeg moest drinken of dat ze een glas water moest nemen als ze uit school kwam. En dit dan ook leeg moest drinken en niet moest laten staan 😉

Maar nu heeft ze zelf bedacht dat ze meer water wil drinken. Het grootste, tijdelijke, nadeel dat ze nu bedacht heeft is dat ze zo vaak naar de wc moet. Dat klopt, je lichaam heeft tijd nodig om aan dit nieuwe patroon te wennen. Maar het komt goed. Houd vol en de loopje naar het toilet worden vanzelf minder.

Gebruik minder pakjes en zakjes

De beste smaken zijn puur natuur. Alleen zijn we door de levensmiddelenindustrie in pakjes en zakjes gestopt zijn. Smaken zijn ook aangepast aan de Nederlandse smaak.

Zonde, want vaak zijn met een beetje meer moeite de oorspronkelijke smaken van het gerecht ook zelf te maken met een paar kruiden en specerijen uit jouw keukenkastje. Maar dan zonder allerlei hulpstoffen die de industrie gebruikt om het product langer houdbaar te maken of een mooier kleurtje te geven.

Dus ga op zoek naar wat voor jou werkt en pas in kleine stapje jouw voedingspatroon aan tot je een zo gezond mogelijk voedingspatroon hebt dat bij jouw past en niet als een dieet voelt.

Dus wat doe jij vanaf deze herfst om goed voor jezelf te zorgen en je weerstand te verhogen? Kom je er zelf niet uit en ben je op zoek naar persoonlijke tips, maak dan een afspraak.

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl