Wat is de perfecte leefstijl? En is dat haalbaar?

“Life is what happens while you are busy making other plans”. Deze uitspraak schiet mij te binnen nadat ik bovenstaande titel heb getypt.  

Dus eigenlijk zit het leven je altijd in de weg als je plannen hebt gemaakt. Dat klinkt wel erg dramatisch. Dat lijkt me ook niet nodig. Alsof het niet uitmaakt wat je doet en je geen enkele invloed hebt op jouw leven. Dat voelt voor mij niet goed.

Ik probeer liever te kijken naar wat wel haalbaar is om te veranderen. En dan nog steeds is het niet makkelijk. Er is zoveel te doen. Leuke dingen en de gewone dagelijkse minder leuke dingen. Naast een leuke baan is er ook altijd weer het huishouden dat maar door gaat. En als je daarmee klaar bent kun je de volgende dag weer gewoon van voren af aan beginnen. Helaas! Maar wat dan wel?

Elke stap is er één

Iedere stap die je zet richting een gezondere leefstijl is er één. En als je die vol houdt draagt dat bij aan gezondere gewoontes. En als je weer voelt dat het tijd is voor een nieuwe stap is er niets dat je tegen houdt.

Maar hoe pak je dat aan?

Ga er eens rustig voor zitten. Neem een lekker drankje en overpeins eens waar je je het meest aan ergert in jouw eigen voedingspatroon.

Als je heel eerlijk kijkt blijkt dat je een hele fles cola per dag drinkt en eigenlijk wel weet dat dit niet de beste keuze is. Hoe kun je hier iets mee? Je kan natuurlijk heel streng zijn voor jezelf en de halfvolle fles door de gootsteen gooien en alle voorraad die je nog hebt er achter aan. Maar zou dat werken? Ik denk het niet. En als je het mij vraagt is dat ook niet de manier. Wat dan wel? Spreek met jezelf af dat je deze week de halve fles per dag leeg drinkt.

En dan is de volgende vraag: wat drink je dan?

Er zijn genoeg alternatieven te bedenken. Gewoon water uit de kraan is natuurlijk de beste, maar die stap is wel erg groot als je cola gewend bent.

Is water saai?

En ook water kun je lekkerder maken door er allerlei varianten op te bedenken. Van welke smaak houd jij?

Water met munt? Water met komkommer? Water met aardbei? Water met citroen? Zelfgemaakte ijsthee?  Water met meloen en munt? En zo kan ik nog wel even door gaan. Je kunt iedere dag iets anders bedenken…..of weer een nieuwe combinatie uitproberen. Maak het leuk en lekker.

Neem dan volgende week weer zo’n momentje voor jezelf en kijk hoe het voelde. Wat doet het met je om deze verandering te maken? Wees trots op jezelf! En als het een dagje moeilijker was is dat nog geen reden om het op te geven. Morgen kun je gewoon het weer proberen.

Voor mij werkt het om volop te genieten van alle feestjes en andere gezellige afspraken waar een hapje en een drankje bij zijn. Dan wil ik mijzelf niet laten remmen of nadenken over wat wel en niet gezond is. Maar ook daar neem ik vaker een glas water tussendoor.

Dip in gezond leven

En als er een dipje zit in gezond leven, kun je het gewoon weer oppakken. Maak het jezelf niet te moeilijk. Het leven is bedoeld om het leuk te hebben. En aan de andere kant zullen er altijd dagen zijn dat het allemaal even tegenzit. Dat hoort erbij. De kunst is om na die baaldag weer een aantal mooie dagen te hebben. En daar dan extra van te genieten.

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl