Wat gebeurt er toch veel om ons heen! De wereld staat op z’n kop. Ik hoef hier niet op te sommen wat er allemaal niet klopt in de wereld. Daar word ik alleen maar verdrietig van. En daar schiet ik niets mee op. Dat kost alleen maar een hele berg energie en het levert veel stress op.

Wat kun je zelf wel doen?

Ik kan de wereld niet veranderen. Dus wat probeer ik te doen? Ik probeer te doen wat ik kan op mijn kleine stukje wereld. Ik ben ervan overtuigd dat dit al helpt om uiteindelijk een verschil te maken.

Waar denk ik dan aan? Ik kan mijn kinderen het belang van gezond leven bijbrengen. Dat gaat, volgens mij, het beste door het ze te laten zien hoe ik dat doe. Dus het goede voorbeeld zijn. Kinderen leren door na te apen. Dat begint al in de wieg en blijft heel lang de belangrijkste manier om iets te leren. En eigenlijk ook best een handige voor mij. Ik hoef “alleen maar” te laten zien hoe het gezond kan.

En als ik het zelf even niet meer weet ga ik op zoek naar informatie op het wereld wijde web. Een onderwerp dat daar nu regelmatig naar voren komt is duurzaamheid en voedselverspilling.

En om je leefstijl te veranderen en te weten waar je voor kiest is het ook belangrijk om te weten hoe je verspilling tegen kunt gaan.

THT en TGT datum

Op bijna alle verpakte producten staat een THT of TGT datum. Dat is verplicht. Maar wat betekenen die en hoe ga je ermee om?

THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Als de verpakking nog dicht is blijft het product zeker tot de vermelde datum goed. De fabrikant bepaalt welke datum hij erop zet, maar het kan goed zijn dat alleen de kleur, geur of smaak verandert. Het betekent niet dat het product bedorven is en je ziek kan maken. Het is nog veilig om het product op te eten of drinken. En wanneer je ruikt, kijkt en proeft kun je zelf bepalen of jij het nog lekker vindt. Dus ook wanneer een product over de datum is kan het goed zijn dat het gewoon te gebruiken is.

Producten waar een TGT (Te Gebruiken Tot) datum op staat zijn bederfelijker. Het staat op vlees, vis of verse vruchtensappen. Deze producten kunnen na de datum niet meer veilig zijn. Er staat ook altijd op hoe je het product moet bewaren zodat het zo lang mogelijk veilig te gebruiken is. Deze producten kun je veilig gebruiken tot de genoemde datum of eerder invriezen. Zet deze vooraan in de koelkast en eet ze als eerste op.

Kennis en kiezen

Zo zie je maar. Met wat kennis over wat je eet en drinkt kun je goede keuzes maken voor een gezondere leefstijl en bewuster met eten en drinken omgaan zodat er zo min mogelijk verspild wordt.

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl