Het is niet zo moeilijk. Je moet het gewoon even doen. Toch? Maar misschien is het toch niet zo eenvoudig. Er is iets wat je tegen houdt. Anders had je het allang gedaan.

Oertijd vs supermarkttijd

We zitten zo in elkaar dat we gelijk iets willen hebben als we het bedenken. Dat is vanuit de oertijd zo bepaalt. Je vond toen iets te eten en je at het gelijk op. Dat was toen heel logisch en het beste om te doen. Je wist nooit wanneer je weer iets te eten vond en het bleef ook niet lang goed zonder koelkast.

Dat was een heel andere tijd dan waar we nu in leven. Gemak dient nu de mens. Alles wat we in de grote supermarkt kopen blijft goed in de koelkast, er is keuze genoeg en het wordt ook nog met allerlei schreeuwerige reclames aan geprijsd. Het ene product lijkt nog gezonder dan het volgende of het heeft minder suiker, vet of andere stofjes waar de nadruk op ligt.

Oftewel je ziet door de bomen het bos niet meer. Je wilt het wel anders doen, maar hoe? Wat klopt er in alle informatie en vooral wat niet.

Ritme na de vakantie

Wij zijn weer thuis na de vakantie en komen weer in het normale ritme. Ook wel weer fijn, maar de goede dingen die we in de vakantie deden vliegen dan al weer snel het raam uit. Veel buiten, geen TV, geen tijdbesef.

Gisterenavond heb ik weer de lange ronde met de hond gewandeld. Ik merkte dat het langzamer ging dan voor de vakantie. Het is ook gewoon warm en de dijk waar ik liep ligt vol in de zon. Ik vond het best wel even pittig om te doen, maar toen ik thuis was en op de bank zat met een kop thee was ik eigenlijk gewoon trots op mijzelf. Klinkt een beetje overdreven misschien, maar het was ook een kleine overwinning op mijzelf. Het voelde goed! Ik had het toch maar gedaan. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om te draaien omdat ik toch wat pijntjes in mijn lijf had. Niet gedaan, en de beloning was eigenlijk vanochtend nog groter. Ik heb heerlijk geslapen en mijn lijf voelt meer ontspannen aan. Yes!

Snelle winst

Weer een bewijs dat het de moeite waard is om niet voor de snelle winst te gaan. Aan de andere kant is het wel het lastige pad. En het lange pad. En ook dat pad bestaat eigenlijk uit allemaal kleine stapjes. Je begint aan het begin en zet de ene voet voor de andere. Niets moeilijks aan. En na iedere stap kun je weer besluiten wat je gaat doen: nog een stap of omdraaien en terug lopen. Eigenlijk niet zo heel moeilijk als je het zo klein maakt.

Dus wat werkt voor jou? Wil jij alvast weten waar het ultieme eindpunt is of zie jij de weg als een verzameling kleine stapjes. En ook dan komen er natuurlijk hobbels op je pad, maar als je ze klein maakt blijven ze te overzien….

Welke stap zet jij vandaag naar een gezondere leefstijl? En welk feestje vier jij als de stap gelukt is? Laat het me weten.

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl