Heb je een fijne vakantie gehad? Of ging voor jou het normale leven gewoon door, maar hadden alleen jouw kinderen vakantie?

Hoe dan ook, het zorgde voor een ander ritme dan anders in jouw gezin. En, lukte het de afgelopen weken om eens te kijken naar de voedingsgewoonten die jullie hebben? En om er 1 uit te pikken die je wilde veranderen?

Het kan ook zijn dat je alleen gezien hebt dat je iets wilde veranderen, maar dat de stap om het te doen nog te groot was. Dan is er natuurlijk geen man overboord, je kunt er gewoon op ieder moment mee beginnen. Iedere dag kan een goed moment zijn om aan een verandering te werken.

Gewoontes doorbreken

Je hebt vast ondervonden dat het niet makkelijk is om een vastgeroeste gewoonte te doorbreken. Mag ik je helpen?

Ga er eens rustig voor zitten. Welke gewoonte vind je het meest irritant of storend? Wat zou het je opleveren om deze te veranderen? Schrijf dit eens op voor jezelf. Het voordeel daarvan is dat het tastbaarder wordt. En als het eens een keer wat lastiger wordt om vol te houden is het fijn om terug te lezen wat je nu zo irritant vond en hoe ver je al gekomen bent.

Wat wil je veranderen?

De volgende vraag is dan: wat wil je wel? Schrijf eens op wat het je op levert als je deze gewoonte zou veranderen. Meer energie, een beter gevoel, een optimaler gewicht, meer energie…..

En welke gewoonte hoort daar bij die je wilt veranderen? Meer groente en eten, op vaste moment eten, meer bewegen, minder fastfood eten, vaker zelf koken zonder pakjes en zakjes, meer water drinken…..

Hoe kun je nieuwe gewoontes vasthouden?

Maak een plan. Schrijf eens op wat je iedere dag gaat doen zodat je jouw doel gaat bereiken. Welk stapje zet je iedere dag weer dat anders is dan anders. Hoe voel je je dan? Vrolijker, lichter, meer tevreden, enthousiast….

In dit plan kun je ook beschrijven wat je gaat doen als het even tegen zit.

Wat ga je doen op die dag dat alles tegenzit. Je werkt over, de kinderen hebben training, ’s avonds is er nog een vergadering. En ergens tussendoor wil je nog een gezonde maaltijd op tafel zetten. Hoe dan?

Op een rustiger moment of in het weekend is dit voor te bereiden, zodat op dat stressmoment in ieder geval eten op tafel zetten niet ook nog voor extra stress zorgt.

Kook in het weekend een beetje meer en vries het in. Maak eens een heerlijk gevulde groentesoep en zet die ook in de vriezer. Heerlijk en snel op tafel. Je hoeft het jezelf niet te moeilijk te maken.

En wat al het toch even niet lukt?

Het is natuurlijk geen ramp om een keer een pizza op te warmen of om Chinees te halen, maar dat wil je niet te vaak doen.

In ieders leven gaat het wel eens een periode minder lekker. Dat hoort er nu eenmaal bij. Na een paar dagen of hooguit een paar weken voel ja een je lijf dat het niet is zoals jij het wilt.

Pak het gezonde leven stapje voor stapje weer op. Wat kun je vandaag al doen? En ook hierbij: maak het jezelf niet te moeilijk. Wees trots op de stappen die je zet in de juiste richting. Je hoeft niet alles in één keer te veranderen. De kans is vrij groot dat er dan een grote valkuil komt waar je in valt. In kleine stapjes kom je er ook bovenop. En nog blijvender ook. De eerste stap is vaak het moeilijkste. Wat kan jij vandaag al doen op weg naar jouw ideale gewicht en energie?

En om je te helpen jouw weg te vinden in het voedingsoerwoud in de supermarkt komt binnenkort mijn e-boek uit: “Wegwijzer in het Voedingsoerwoud”. Hierin geef ik je nog meer inzicht in de stappen die je kunt zetten naar een gezonder voedingspatroon voor meer fitheid en een optimaal gewicht. Meld je nu alvast aan via www.voedingcentraal.nl voor mijn nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte als mijn e-boek uitkomt.

En als je eens wilt praten over de stappen die je kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl