Het is in een groot deel van Nederland nu meivakantie. Dan is het makkelijk om nergens meer over na te denken. Een keer extra friet met snacks, een glas wijn meer omdat het mooi weer is. Een ijsje tijdens een dagje uit. Een keertje pizza en weer een terrasje. En ga zo maar door……

Helemaal niet erg natuurlijk om jezelf en je gezin af en toe eens lekker te verwennen. Of om een keertje vaker niet uitgebreid te koken en voor een afhaal- of bezorgmaaltijd te kiezen. Het is tenslotte vakantie. Ook voor jou. En dan heb je echt niet altijd zin om de keuken in te duiken en een zelfbereide gezonde maaltijd op tafel te zetten. Helemaal prima, toch. Maar om het gezonde ritme helemaal los te laten, voelt ook niet goed. Wat dan wel?

Hoe houd je toch een beetje ritme?

Het is heerlijk om wat langer te slapen in de vakantie, een uurtje langer online spelletjes te spelen, even niets te hoeven of juist een dagje uit te plannen. En er een weekje tussenuit gaan naar een camping of hotel in een zonovergoten land staat ook bij velen op het verlanglijstje. Wat is dan handig? Laat je jouw voedingspatroon compleet los of voelt het beter om toch enigszins ritme te houden? En op welke manier dan?

Ritme en regelmaat

Goed moment om kleine veranderingen in te voeren. Juist omdat het rustiger is in het dagelijks leven kan dit een goede tijd zijn om eens naar jouw gewoontes te kijken en om er 1 of 2 uit te pakken om te verbeteren. Lukt het om iedere dag een fruitmoment te plannen? Zet je bij iedere avondmaaltijd 2 soorten groenten op tafel om meer groente te eten of verdeel je dit liever over 2 maaltijden. Zet je bij de lunch een schaaltje tomaatjes of schijfjes komkommer op tafel?

Welk voorbeeld wil jij voor jouw kinderen zijn?

In de vakantie heb je vaak meer tijd om dingen samen met het gezin te doen. Jouw kinderen zien dan ook meer wat jij zoal eet en drinkt op een dag. Op deze manier kun je een goed voorbeeld zijn voor hen. Hoe wil jij dat jouw kinderen jou zien?

Als de moeder die ervoor kiest om gezonde keuzes te maken en bewust meer groente op te scheppen of de moeder die uit gewoonte weer friet met snacks op tafel zet omdat je geen energie hebt om te koken? Aan jou de keuze. En dat wil niet zeggen dat je nooit meer friet met snacks kunt eten, maar misschien een keertje minder. Of alleen de friet met een lekkere groente roerbak. Mogelijkheden genoeg. Sta er eens bij stil welke gewoonte jij wil doorbreken en pak deze stapje voor stapje aan.

Zet eens zoals hierboven op de foto allemaal bakjes met salade ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen salade samenstellen. Plezier voor groot en klein.

Werken aan nieuwe gewoontes

Je zou deze vakantie ook aan kunnen grijpen om een nieuwe gewoonte te beginnen. Iedereen is uitgerust en je hebt wat meer tijd om te experimenteren. Een groente meer op tafel, een uitgebreider fruitmoment. Een keer tijd om iets nieuws uit te proberen.

Bij ons stond afgelopen zondag Duinrell op het programma. Dat kan zo’n dag zijn dat er makkelijk alleen maar snacks, frisdrank en andere snelle hap gegeten wordt.

Om dit te voorkomen neem ik altijd veel fruit mee. Onze kinderen zijn er aan gewend dat ze tussendoor water drinken, dus nemen we bidons met water mee.

Gezonde gewoontes die je langzaam op kunt bouwen. Steeds een stapje meer.

Dan nemen we natuurlijk ook op z’n tijd een ijsje of een frietje, maar dan hebben na dit leuke, gezellige gezinsuitje ook gezond eten binnen gekregen. Zo’n uitje kost een berg energie en zo hebben we die ook nog aan het einde van de dag!

Na de vakantie

En stel dat het deze vakantie niet zo goed gelukt is om het een beetje gezond te houden, is het NU de tijd om de touwtjes weer in handen te nemen. Als eerste kun je natuurlijk weer teruggaan naar jouw voedingspatroon van voor de vakantie, maar je kunt er ook voor kiezen een nieuw begin te maken en vanaf nu één gewoonte te verbeteren. Wat stoorde jou allang in het dagelijks leven en zou je het liefst niet meer doen. Het is nu een goed moment om deze storende gewoonte aan te passen en in een verbeterde versie terug te laten komen. Daag jezelf uit om bijvoorbeeld vanaf nu echt iedere dag 2 liter water te drinken…….

Of eet vanaf nu toch echt bij 2 maaltijden groente…..

Binnenkort komt mijn e-boek uit: “Wegwijzer in het Voedingsoerwoud”. Hierin geef ik je meer inzicht in de stappen die je kunt zetten naar een gezonder voedingspatroon voor meer fitheid en een optimaal gewicht. Meld je nu alvast aan via de www.voedingcentraal.nl voor mijn nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte als mijn e-boek uitkomt.

En als je meer inzicht wilt in de stappen die je kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl. Maak dan een afspraak met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl