Wat wordt het onderwerp van de volgende VoedingsTips. Ik weet het nog even niet. Er zit een dip in mijn creativiteit. Er zit een dip in het weer. Het regent al bijna de hele dag. Naar buiten kijken maakt me niet vrolijk. En er zit een dip in mijn energie.

Ik ben moe van een geweldig familieweekend. Wat was het weer gezellig om iedereen 3 dagen lang te zien. Weer even uitgebreid tijd om elkaar te spreken, om te zien hoe leuk de kinderen het samen hebben. Wat geeft dat een berg energie.

En dan kom je weer thuis. Terug in het normale ritme. Dan merk je dat je wat vermoeid bent. Het waren korte nachtjes. Er moest veel bij gekletst worden bij het vuur ’s avonds en dan wordt het algauw later dan ik eigenlijk wilde.

Het werkt voor mij niet om in zo’n super gezellig weekend op de rem te trappen met eten en drinken. Tijdens zo’n weekend wil ik volop genieten, zonder mijzelf te beperken of schuldig te voelen.

Maar dan kom je weer thuis en weet je dat het eigenlijk een beetje te veel en te gek is geweest… zeker de moeite waard, maar ik wil wel graag weer zo snel mogelijk terug naar energie en uitgerust zijn. Maar hoe? Hoe pak ik dat aan.

Het is niet altijd leuk

Even voorop gesteld. Het is niet altijd makkelijk of leuk. Als je eenmaal in zo’n flow zit van ongezonder eten terwijl je moe bent kom je daar niet binnen een dag weer uit. Laten we realistisch zijn. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Ik weet tegenwoordig van mijzelf dat ik daar wel een week voor uit kan trekken. Het gaat met vallen en opstaan. Deze VoedingsTips zit ik ook te schrijven met een kop thee met een stukje chocola erbij. Laat ik daar gewoon eerlijk over zijn.

En hoe verder in de week, hoe minder behoefte ik heb aan iets lekkers bij de thee of op een ander moment.

Tips om snel weer lekker in je vel te zitten

Na een drukke periode is het tijd om even wat meer op jezelf te focussen. Op wat wel goed gaat.

Ondertussen, nu een paar dagen later, is het weer ook een stuk beter geworden. ER schijnt weer een zonnetje, het is droog en weer een stuk warmer. Daar voel ik me ook weer een stuk lekkerder bij. Even buiten een kop koffie en genieten van de natuurgeluiden om mij heen.

Fruit

Wat kun je nog meer doen om zo snel mogelijk uit zo’n dip te komen en je weer fris en fruitig te voelen. Let wat meer op je voeding. Zorg even weer een paar dagen extra goed voor jezelf. Nog beter dan anders. Ik zet wat meer groente en fruit op het programma. Als ik fruitbakken voor de kinderen maak, zorg ik dat ik ook een bak voor mijzelf maak. Ook op dagen dat ik thuiswerk. Zo is het makkelijker om er aan te denken fruit te eten. Ik weet dat dit een valkuil is voor mij, dus als ik het voorbereid en naast mijn werkplek zet is de kans het grootst dat ik het ook op eet 😉

Groente

Zet eens een paar avonden 2 groenten op tafel en schep daar lekker veel van op. Je hoeft natuurlijk niet meer te gaan eten, maar schep dan minder pasta/rijst op of kies voor minder vlees. Dat laatste heeft natuurlijk veel voordelen voor mens en milieu.

Wanneer je tijdens de avondmaaltijd genoeg eet van de gezonde producten is de kans gelijk kleiner dat je later op de avond behoefte hebt aan een snackmoment. En als dit wel komt kies dan eens voor iets anders dan chips of blokjes kaas. Maak hier ook een gezond snackmoment van met groenten. En als je het echt nodig hebt maak er een lekkere dip bij van yoghurt en verse kruiden.

Rust en slaap

En als laatste: Op tijd naar bed en veel slapen. Na een weekend met korte nachten is er niets zo fijn als een aantal nachten extra veel slapen. Gun het jezelf. Ook dat is weer niet makkelijk. Kijk hoe jij jouw ‘normale’ ritme kunt doorbreken. Al is het maar een half uur. Geniet er bewust van en wees trots op jezelf dat het gelukt is om eerder naar boven te gaan. En al lig je niet gelijk te slapen de tijd zonder TV of mobieltje geeft jouw lichaam wel al rust.

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl