Zoals je weet is het mijn stokpaardje om via voeding een veranderingsproces in gang te zetten, want dat is, volgens mij wat het is: een veranderingsproces naar een moeitelozer leven. En hoe dat er dan uit ziet is voor iedereen anders. En hoe je dat bereikt is ook voor iedereen anders.

Het gaat om het veranderen van gewoontes. En die zijn zo ingesleten dat het helemaal niet makkelijk is om ze te veranderen. En het liefst wil je dat de nieuwe gewoonte binnen no-time inderdaad weer een gewoonte geworden is, zodat je er niet meer over na hoeft te denken en het eigenlijk vanzelf gaat. En dus moeiteloos.

De verandering die je wilt is meestal heel groot en meeslepend. En hierin schuilt dan ook gelijk het gevaar. Het is te groot om te overzien. Met als gevolg dat je er waarschijnlijk niet eens aan begint, omdat de weg naar jouw doel zo onoverzichtelijk is en bezaaid is met obstakels. Het makkelijkste is om er gewoon maar niet aan te beginnen. Het enige nadeel is dat het probleem blijft bestaan.

Jouw doel en jouw reis

Uiteindelijk wil je wel je doel bereiken. Maar hoe zou je de kans dat dit lukt kunnen vergroten? Hoe zie je jouw doel voor je? Kijk je naar een grote berg of zie je de weg voor je uitgestippeld in kleine stapjes die je één voor één kan zetten?

Het werkt beter om steeds kleine veranderingen te maken dan in 1 keer je hele voedingspatroon om te gooien. Dat houdt geen mens vol. Het voordeel van kleine stapjes zetten is dat het ook makkelijker is om je kinderen er bij te betrekken. Je zou kunnen beginnen met bij iedere broodmaaltijd rauwkost te serveren. Daarna kan je bij de warme maaltijd een lepel groente meer op scheppen. Leg de kinderen uit wat je wilt bereiken voor jezelf en voor hen. Vergeet niet te vertellen dat het niet erg is om af toe voor een minder verantwoorde maaltijd of snack te kiezen. En blijf hiervan zeker genieten.

Als het eten van meer groente een nieuwe gewoonte geworden is wordt het tijd voor de volgende stap…..

Tips om de reis naar jouw doel leuker te maken

Het is lastig om dag in dag uit alle adviezen op te volgen en alleen maar de goede keuzes te maken. Wees dus een beetje mild voor jezelf. Zorg er voor dat als je op een feestje bent je best eens iets minder verantwoords mag nemen en geniet er dan ook van. En besef je dat je altijd weer de gezonde draad kunt oppakken. Houd vol, want met een gezonder gewicht in een fitter lijf doe je jezelf een groot plezier.

Neem af en toe de tijd om stil te staan bij de route die je al afgelegd hebt en zie de stappen die je al gezet hebt. Kijk naar de route die je neemt als een reis die je maakt, zonder jouw doel uit het oog te verliezen.

Ga er een beetje luchtig mee om. Het lijkt mij geen gezonde zaak om zoveel stress van dit veranderingsproces te krijgen dat het een heet hangijzer wordt. Van stress is sowieso bekend dat het niet bijdraagt aan een gezond leefpatroon. Het maakt de veranderingen alleen maar onoverzichtelijker en zwaarder. En daarnaast is het natuurlijk ook niet gelijk een ramp als jij en jouw gezin bv. tijdens de vakantie minder letten op jullie eetpatroon. Weet dat je na de vakantie de nieuwe gewoontes weer kunt oppakken. Hierdoor zit je snel weer in je vel gezonde ritme.

En de laatste tip die ik je mee wil geven:

Wees trots op jezelf en jouw kinderen