Ben jij al die diëten ook zo zat en wil je wel naar aan je ideale gewicht werken?

Ik zal je vertellen wat wel werkt. Allereerst wil ik je iets uitleggen over diëten. Ik heb er ook een podcast over gemaakt.

Welke diëten zijn er en wat beloven ze je?

Dat zijn er natuurlijk teveel om op te noemen. Maar eigenlijk zijn ze in te delen in een aantal categorieën:

  • Caloriearme diëten. 
  • Koolhydraatarme diëten.
  • Eiwitrijke diëten.
  • Vetarme diëten.
  • Diëten tegen allergieën en ziekten.

Over de diëten tegen allergieën en ziekten wil ik het niet hebben. Dat zijn vaak heel specifieke diëten die niet zo zeer bedoeld zijn om af te vallen, maar om de allergie of ziekte te beperken.

Alle andere diëten zijn bedoeld om af te vallen. En ze zullen ook zeker werken, maar de vraag is voor hoelang? En allereerst twijfel ik eraan of ze vol te houden zijn. Er is vaak een heel ander voedingspatroon voor nodig dan dat je kent. Veel mensen houden het tijdelijk vol en vallen dan zeker af, maar wat komt daarna? Na een tijdje, als er genoeg kilo’s af zijn, ga je weer volgens jouw oude patroon eten en komen de kilo’s er net zo snel weer aan. En vaak zelfs meer dan je ooit had. Dat wordt het jojo-effect genoemd. Wanneer je weer een poging wilt wagen om af te vallen heb je nog meer kilo’s die je eraf wilt hebben. Balen. Zo had je het niet bedacht. Ga je dan weer een nieuw dieet zoeken of pak je het deze keer anders aan?

Blijvend, maar langzaam resultaat

Het is mijn tip om het blijvend aan te pakken. Geen snel resultaat met grote terugvalkans, maar langzaam naar een resultaat toe werken dat blijvend is. Doordat je je meer gaat verdiepen in gezonde voeding weet je beter welke keuzes je kunt maken. En dan wordt het je ook duidelijk dat je niet altijd heel streng voor jezelf hoeft te zijn en dat het geen probleem is om tijdens een feestje een gebakje of een glas wijn te nemen. Tenminste als jij daarvoor kiest en het de moeite waard vindt.

20-80 regel

Ik geloof erin dat wanneer je het grootste deel van de tijd goede keuzes maakt het niet nodig om alle lekkere dingen af te slaan. Het gaat erom dat je ongeveer 80% van de tijd de goede keuzes maakt. Dan blijft er in de overige 20% van de tijd echt de mogelijkheid om iets te nemen waarvan je weet dat het geen goede keuze is, maar wat je wel erg lekker vindt. Daar kan ik dan zonder schuldgevoel ook echt van genieten!

Weekend / Door de week

Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld in het weekend gewoon doet waar je zin in hebt en door de week gezonde keuzes maakt. Voor mij werkte dit heel goed toen ik zo’n 20 kilo kwijt wilde. Ik wilde in het weekend gewoon leuke dingen kunnen blijven doen met gezellige mensen en daar bij eten en drinken wat ik wilde.

Door de week was het iets makkelijker om betere keuzes te maken tijdens de gewone werkweek. Ik at 3 maaltijden per dag zonder zoetbeleg op brood en zonder toetje van vla of zo. Als ik nog zin had in iets na de warme maaltijd dan nam ik een stuk fruit. Iets lekkers als iemand zijn verjaardag vierde sloeg ik af. Ik sloeg de gezelligheid om dat moment niet af, maar nam een kop thee met mijn eigen lunch of fruit dat ik van thuis meegenomen had. Dat was niet altijd makkelijk, zeker in het begin niet. Dan vragen mensen toch vaak een keer extra of je dat stuk taart echt niet wil, maar ik koos voor mijzelf en mijn doel om af te vallen.

Verandering kost tijd

En het werkte! De kilo’s gingen eraf. Niet snel, maar het lukte wel. En omdat ik het langzaam deed zonder heel streng voor mijzelf te zijn is het ook gelukt om ze eraf te houden. Het is meer en meer een gewoonte geworden om minder makkelijk een stuk taart te nemen. En als ik er wel voor kies dan neem ik een kleiner stuk om toch mee te genieten van al dat lekkers en van het feestelijke moment.

Tegenwoordig geef ik vaak cijfer aan een snack of snoepje. Is het boven de 8 en gun ik het mijzelf echt op dit moment dan neem ik het. Ik maak er dan een echt genietmomentje van.

Kies jij de snelle tijdelijke weg of de langzame blijvende weg

Veranderen is niet makkelijk. Gewoontes heb je vaak al heel lang. Veel ervan heb je van je moeder meegekregen. En van andere had je niets eens door dat het niet de gezondste gewoontes zijn. Bekijk je dag eens. En kies er een gewoonte uit waarvan je weet dat deze voor jou te veranderen is. Maak het klein en overzichtelijk. Ieder winstpuntje is er één waar je van kunt genieten voordat je de stap zet naar de volgende stap.

Welke tip spreekt jou het meeste aan? En wil je er eens met mij over brainstormen dan kan dat altijd. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis. Kijk op www.VoedingCentraal.nl hoe je vrijblijvend een afspraak met mij kunt maken.