Voor veel mensen zit de zomervakantie er weer op. Een tijd van weinig ‘moeten’ en veel leuke dingen doen. En dit jaar van veel zon en warmte. Dus ook weer tijd voor regelmatiger berichten van VoedingCentraal.

Normaal gesproken ben ik in de vakantie graag actief bezig, maar bij temperaturen van boven de 30°C ligt mijn tempo een heel stuk lager en vind ik het ook heel fijn om in de schaduw te blijven zitten met een goed boek.

En uiteraard is uitgebreid koken dan ook niet iets waar ik dan zin in heb. Op de camping is het sowieso fijn om een snelle maaltijd te maken en ook thuis is het niet fijn om lang in de keuken te staan. Regelmatig staat er een maaltijdsalade op het menu, maar vaak zijn we ook uit eten gegaan of hebben we even snel iets gehaald. Niets mis mee, maar dat kan natuurlijk niet te lang doorgaan.

Oude nieuw ritme

Het zorgt er voor mij voor dat de week na de vakantie altijd weer even zoeken is naar mijn ‘oude’ ritme.

En er zitten ook goede kanten aan de vakantie. De afgelopen hele warme periode was het noodzakelijk om veel te drinken. Overal ging een flesje water mee. En waar maar mogelijk vulde ik het weer opnieuw.

Af en toe met wat stukjes citroen of sinaasappel en soms met stukje komkommer. Door dit af te wisselen maakte ik het mijzelf makkelijker om genoeg water te blijven drinken.

En uiteraard nam ik regelmatig iets anders te drinken als we een terrasje bezochten of gewoon op de camping. ’s Ochtends een kopje koffie extra en ’s avonds een glaasje wijn. Dat zijn van die vakantiegewoontes die ik weer wil doorbreken. Voor mij werkt het om dat gewoon te doen. Niet teveel twijfelen en over na denken, maar weer tegen mezelf zeggen dat ik maar 2 kopjes koffie drink per dag. En doordeweek geen alcohol meer…het voelt een paar dagen lastig, maar daarna is dat weer “gewoon”.

En ik blijf wel meer water drinken. Hoe doe jij dat?

Zeg wat vaker NEE

Nu het gewone ritme weer is begonnen is het ook weer tijd om wat vaker NEE te zeggen. Ook niet altijd makkelijk, maar het geeft uiteindelijk wel een beter gevoel. En een beter getal op de weegschaal. En als nee zeggen moeilijk blijft zou je wel JA kunnen zeggen tegen gezondere keuzes. Dat geeft een veel positiever gevoel. Zeg JA tegen een schepje meer groente op je bord. Zeg JA tegen een gezonde snack. Zeg JA tegen een stuk fruit meer per dag.

Maak het jezelf niet te moeilijk en begin klein. Zet steeds een stapje en maak je voedingspatroon zo iedere keer weer een beetje gezonder. Met welk stapje begin jij?

Wil jij ook een gezondere en fittere leefstijl?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl