Van de week na de hockeywedstrijd zaten we in de kantine met het team. We hebben lekker gespeeld, helaas wel verloren. Eén van de dames had lekkere hapjes meegenomen om van te genieten bij een glaasje drinken. Om even na te praten over de wedstrijd en daarna over alles wat ons zoal bezig houdt. Het gesprek ging al snel over de snacks die op tafel stonden. Komkommer OK. Tomaatjes OK, Dip, ook best OK, maar dan: de bak chips. Dat kon eigenlijk niet. Net lekker gesport en dan een handje chips. Wat een oordelen kwamen er toen boven tafel.

Maar is dat wel nodig?

Persoonlijk vind ik het wat overdreven. Natuurlijk zijn komkommer en tomaten gezonder dan chips, maar om nu krampachtig te doen over een handje chips, vind ik wat ver gaan.

Tuurlijk zijn komkommer en tomaatjes betere keuzes, maar het gaat om het totaalplaatje.

Waar komt dit vandaan? Is het de groepsdruk of zijn we heel erg bezig met hoe heurt het eigenlijk?

Komt het gesprek zo snel op dit onderwerp doordat we met een groep vrouwen waren?

Is het omdat het omdat er eigenlijk toch wel een waardeoordeel op zit? Of is het een soort anti-chips maffia. We moeten met z’n allen alleen maar gezond eten.

Past het niet na een sportwedstrijd waar je de nodige beweging hebt gehad en goed bezig geweest bent dat het verkeerd voelt om dan chips te eten?

Geniet!

Ik weet het niet. Het levert veel vragen, waar ik ook geen echt passend antwoord op heb. Wat ik wel weet is dat het ook heel belangrijk is om af en toe te genieten van iets dat minder gezond is. Gewoon omdat het lekker is.

En dan gaat het ook over de hoeveelheid. Eten we met het hele team een zak chips leeg of doe je dat in je eentje. Daar zit natuurlijk een groot verschil.

En geniet er dan met volle teugen van. Het is natuurlijk iets anders als je zo’n zak chips meerdere avonden per week leeg zou eten.

Het totaal plaatje en de gezonde keuzes

Waar gaat het wel om? Het grote plaatje. Wat eet je verspreid over een week? Valt die ene keer chips daarbij nauwelijks op. Of snoep, snack en snaai je iedere dag meerdere keren?

Is het een terugkerend patroon of is het iets dat je een keertje doet?

Kijk deze week eens naar jouw voeding. Wat heb je per maaltijd en per dag gegeten? Schrijf dat eens op met de hoeveelheden erbij. Dan krijg je inzicht en overzicht in jouw voedingspatroon en wordt het duidelijk waar de knelpunten zitten en waar verandering mogelijk is naar een gezonder leefpatroon.

Wees niet zo streng voor jezelf! Als je weet wat je doet en wat je echt belangrijk vindt is het mogelijk om stapjes in de gezondere richting te zetten.

Vaker een avond zonder chips. Meer groente op je bord, verdeeld over meer maaltijden. Iedere dag meer water drinken. Dit zal voor iedereen anders zijn.

En kom je er niet uit? Zoek hulp en mail me: marleen@voedingcentraal.nl.

Waar kun jij hulp bij gebruiken?

En als je na het lezen van deze Voedingstips eens willen praten over de stappen die jij kunt zetten naar een gezondere en fittere leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij voor meer inzicht in jouw wandeling langs jouw voedingsstruggles via marleen@voedingcentraal.nl of bezoek www.voedingcentraal.nl